RoMeincraft: Vlaanderen

In samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant, IOED Pajottenland Zennevallei, en de gemeente Dilbeek hebben wij, archeologen en Minecrafters, samen met heel veel enthousiaste bouwers een stukje van het rijke Romeinse erfgoed van Vlaanderen laten herrijzen: het villadomein van Wolsemveld.

We vinden het heel erg leuk dat jullie mee kwamen bouwen! Wie weet komen we in de toekomst weer eens naar jullie toe of anders kun je thuis zelf verder bouwen! Heb je meegebouwd of wil je kijken wat er gemaakt is? Dan kun je de kaart downloaden en zelf thuis aan de slag.

Let op: als je op de downloadlink hieronder klikt, ga je naar een Google Drive pagina. De kaart is een groot bestand (0.8GB). Afhankelijk van je internetsnelheid kan het dus wel even duren voordat je het hebt ge-download.

Download de kaart hier (laatste versie: 15/06/2019)!

Hoe kun je deze kaart zelf thuis bekijken en spelen?

Deze kaart is gemaakt voor Minecraft 1.13.2 en het kan zijn dat hij niet goed werkt in oudere of nieuwere versies van Minecraft. De onderstaande instructies zijn enkel voor Windows-gebruikers. Deze kaart werkt niet op consoles (Playstation, Nintendo of XBox) of op de Minecraft Pocket Edition (smartphones en tablets).

 1. Je hebt Minecraft Java Edition en een Mojang account nodig.
  • Download Minecraft en maak een account.
  • Als dit de eerste keer is dat je Minecraft speelt, moet je Minecraft tenminste een keer draaien voordat je de kaart kan kopiëren (bij de eerste keer draaien, downloadt Minecraft nog enkele bestanden)
 2. Download de kaart via de link hierboven. De bestanden zitten in een gecomprimeerde (gezipte) windows map.
 3. Unzip de gecomprimeerde map.
 4. Kopieer de inhoud van deze map in je Minecraft saves.
  • Hier kun je komen door op start of de “windows” toets te drukken en dan %appdata% te typen en Enter te drukken.
  • In de App Data map moet je eerst naar de “.minecraft” map gaan en vervolgens naar je “saves” map.
  • Plaats de ge-unzipte map in je saves
 5. Start Minecraft en de “Romeincraft Vlaanderen” map zou speelbaar moeten zijn als een “Speel Alleen” of “Singleplayer” wereld.
Villadomein van Wolsemveld, hoofdgebouw

Bouw- en bekijktips!

 • De wereld is gemaakt in “peaceful,”  creative mode, je hoeft dus niet bang te zijn dat je lastig gevallen wordt door mobs als je de gebouwen aan het bekijken bent of zelf aan het bouwen bent.
 • Let op: als je thuis iets maakt in deze wereld is het niet beschikbaar op een bouwdag (je bouwt enkel voor jezelf; het is dus ook niet erg als je per ongeluk wat kapot maakt van wat er al gebouwd is). Wel vinden wij het heel erg leuk om screenshots of filmpjes te krijgen van wat jullie gebouwd hebben!
  • Deze kan je sturen naar info@romeincraft.nl of naar ons posten op Facebook/Twitter.
 • Vaak krijgen we de vraag of we deze wereld ook via een online server beschikbaar kunnen maken. Omdat Stichting VALUE, de uitvoerende organisatie achter RoMeincraft, bestaat uit vrijwilligers hebben wij niet de tijd om zelf een online wereld draaiende te houden en te moderen. Wij vinden het daarnaast ook gewoon heel leuk om “in het echt” met jullie te bouwen en jullie wat te vertellen over ons mooie Romeinse erfgoed.