Een Nacht van Kunst, Kennis, en Craft

Een Nacht van Kunst, Kennis, en Craft

Afgelopen zaterdag had RoMeincraft haar officiële kick-off op de Leidse Nacht van Kunst en Kennis. Achteraf kunnen we best toegeven dat we het best een beetje spannend vonden: Gaat alle technologie wel meewerken? Vinden we wel de klik met het publiek? Kunnen we ook daadwerkelijk het verhaal van Matilo vertellen, het Zuid-Hollandse Limes erfgoed dat we van plan waren te reconstrueren? Heeft iedereen, het publiek en wij, wel plezier? Voegt VR (virtual reality) wat toe?

De korte versie van deze blog is: een volmondig JA! op alle bovenstaande vragen.

Matilo aan het einde van de Nacht

In deze blog kun je een samenvatting lezen van onze ervaringen tijdens de Nacht en wat wij hebben geleerd van ons eerste evenement. Je vindt hier ook een aantal foto’s terug en screenshots van wat de bezoekers gebouwd hebben. Wij zien natuurlijk ook graag jullie leuke foto’s en filmpjes van RoMeincraft VR dus je kunt ons erin taggen of ze naar ons mailen.

Virtual Reality

RoMeincraft VR

Toen de deuren om 19:00 open gingen dienden de eerste geïnteresseerden zich meteen aan. Een oudere dame die samen met Bram van den Hout – RoMeincraft’s VR experience expert – een Romeinse turris, of wachttoren, ging ontdekken. De turris, een kleine aarden en houten structuur van 5×5 meter en 9 meter hoog, was het enige bouwwerk wat wij van tevoren gebouwd hadden. De avond ervoor hadden we ons gerealiseerd dat de eerste mensen die VR zouden gebruiken eigenlijk nog niets te zien of te doen hadden, vandaar dat we nog snel deze wachttoren hebben gebouwd.

Tijdens de Nacht zelf bleek dat dit eigenlijk geen probleem was: voor onze eerste VR-testkonijn, en de meer dan 50 andere virtuele toeristen die haar zouden volgen die nacht, was het al prachtig om in VR door het landschap van Zuid-Holland AD200 te kunnen lopen én vliegen. De turris en de andere structuren die er die avond gebouwd werden, waren meer een kers op de taart. Gebouwd werd er eigenlijk nauwelijks op onze rode, razendsnelle tijdmachine/computer. Kortom, een succes met een les: volgende keer focussen wij op het touren van de architectuur die er al is en verwachten we geen bouwwerkzaamheden in VR.

De eerste turris

Bouwen en Gebouwen

Wat bouwwerkzaamheden betreft waren de eerste 15 minuten ook meteen een afspiegeling van wat er de rest van de avond zou gebeuren. Een Duitse jongen van een jaar of 12, samen met zijn vader (andere les: als je met ons komt bouwen willen we vanaf nu allereerst jullie namen weten, wel zo leuk om jullie met naam en bijnaam de eer te kunnen geven die je toekomt) spande zijn Minecraft-spierballen aan en bouwde in het eerste kwartier al de tweede wachttoren. Een prachtig bouwwerk, vinden wij, en geïnspireerd op de plattegrond van een turris opgegraven in … Duitsland. Weer een succes dus!

Hard aan het werk aan de tweede turris

Aan de andere kant was op dat moment Aris Politopoulos, onze moderator en meesterbouwer van de avond, net bezig met de bouw van de brug naar de kale vlakte waar het castellum van Matilo zou moeten gaan komen. Daar kreeg hij pas na de eerste 10 minuten hulp mee. Omdat er mensen met hoge frequentie kwamen en gingen, werd er heel veel aan heel veel verschillende constructies gebouwd, waarvan een groot deel niet voltooid werd. Dit terwijl wij bezig waren met de bouw van de muur van het fort. Dit zou het grootste deel van de avond in beslag nemen, waarna er een prachtige muur en verdedigingswerken lagen.

Zicht op de muren van binnen in het fort

Hoewel het stereotypische beeld van een Romeins fort met haar pallisades, poorten en wachttorens er nu staat, vind je in het fort zelf niet veel. Gelukkig is dit helemaal niet erg aangezien wij nog minstens 3 bouwdagen in Matilo voorzien hebben. Voor de reconstructies van andere geplande forten langs de Limes zullen we helaas minder tijd hebben. Wij hebben dus besloten om in die gevallen van tevoren al de muur van het fort zelf aan te leggen, waarna de bouwers zich kunnen concentreren op interessantere constructies rond en in het fort zelf.

De muren staan, nu nog de gebouwen!

Gaming in Nieuw Licht

We waren positief verrast door het aantal volwassenen die niet of nauwelijks bekend waren met Minecraft – of het alleen kende als het spel waar hun kind talloze uren in kwijt is – maar tijdens de Nacht een nieuwe appreciatie ontwikkelden voor het spel. Wij hebben veel vragen mogen beantwoorden over wat voor vaardigheden je zoals kan leren in het spel, wat archeologen kunnen onderzoeken in Minecraft, en hoe je Minecraft kan gebruiken om zelfs in les te geven. Wij vinden het altijd leuk om meer mensen te laten zien en ervaren hoeveel je eigenlijk kan leren van games en dat je games zelfs kan gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Minecraft spreekt tot de verbeelding ook van mensen die er niet mee bekend zijn, maar zich wel kunnen inbeelden dat je veel kan leren in een creatieve omgeving die kunst en kennis bij elkaar brengt.

Leraren en Limes-kenners Gezocht

Waar wij ook ontzettend blij verrast door waren is de grote hoeveelheid mensen die bij ons langs kwamen en niet per se hoefden te bouwen of de VR wereld in wilden duiken, maar gewoon wat wilden zien en horen over ons Limes erfgoed. Het voeren van deze gesprekken slokte het leeuwendeel van de aandacht van event hosts Csilla Ariese en Angus Mol op. Ook hier weer een les om dit soort informatie actief en gestructureerd aan te (blijven) bieden. Om dit goed te kunnen doen is extra expertise en inzet van lokale Limes-aficionados hierbij erg welkom. Ben je dus gek van de Limes en wil je er alles over vertellen? Geef je dan op als vrijwilliger voor een van onze toekomstige events!

Bezoekers bouwen, kijken naar archeologische tekeningen, testen VR, en bespreken de Limes

Een andere inzicht en oproep is dat we graag in contact komen met leraren van scholen uit de omgeving Leiden, Leiderdorp, Den Haag, Alphen, en andere plekken in Zuid-Holland langs de Limes. We hebben heel veel positieve feedback gehad van ouders die een avondje uit waren zonder de kinderen, maar die natuurlijk wél aan hun kinderen dachten en realiseerden dat hun kind dit ook heel leuk zou vinden als schoolactiviteit. Al onze Minecraft evenementen zijn gepland voor de weekenden, maar misschien is er in ons schema ruimte voor een paar extra school-gerichte programma’s.

Archeologische en artistieke informatie over Matilo

Volgende Keer Verder!

Het langere antwoord op de vragen waar we dit blog mee begonnen is dus nog steeds een volmondig JA. Dankzij het enthousiasme en de inzet van rond de 230 bezoekers en de organisatie van de Nacht van Kunst en Kennis hebben we een kick-off beleefd die onze verwachtingen ver overstegen heeft. Maar wat dit succes voor ons echt compleet maakt is dat we ook veel hebben geleerd over hoe we RoMeincraft (nog) leuker en informatiever kunnen maken. Dat gaan we dus ook doen! Op zaterdag en zondag 14-15 oktober wordt er in de centrale hal van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden tijdens de Nationale Archeologiedagen verder gebouwd aan Matilo.

We zien jullie graag daar!

This entry was posted in Uncategorised. Bookmark the permalink.